CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

perjantai 3. lokakuuta 2008

NAISET! Liittykäämme yhteen rintamaan esineellistävää patriarkaalista mainontaa vastaan!

Olin hymähdellyt DNA Finlandin Mokkulaa mainostaville tv-pätkille useampana iltana. Niille, joissa vatsakas suomalaisnäyttelijä (mies) esittää partionjohtajaa, joka yrittää saada hellyyttä nuorilta partiotytöiltä, tiedättehän.

Mutta olisihan se pitänyt tietää, ettei kyseinen asetelma miellytä kaikkia (LINKKI).

Henkilökohtainen mielipiteeni asiaan on, ettei näissä DNA:n mainoksissa ole mitään kauhistuttavan arveluttavaa. On totta, että tytöt ovat nuoria, nättejä ja puettu lyhyisiin hamosiin, mutta ettäkö asetelma halventaisi naissukupuolta...? Tätä väittämää en allekirjoita.

Jotta mainosten ideat avautuisivat mahdollisimman monelle kuluttajalle, suunnittelijat hyödyntävät useasti stereotypioita. Mokkula-mainoksen mieshahmo on kömpelö ja ylipainoinen, hieman raukkamaisen oloinen vanhapoika, joka yrittää päästä kauniiden naisten lähelle keinolla millä hyvänsä. Mies ei edes epäonnistumisia kohdatessaan menetä toivoaan, vaan keksii yhä uusia tapoja puijata tyttöjä lähikontaktiin kanssaan. Sinänsä asetelma on mielestäni täysin viaton.

On outoa, että joidenkin mielestä on naisia halventavaa, että useat miehet ihannoivat kauniita naisia. Itse 19-vuotiaana voin oikaista myös sen epäkohdan, että kyseessä olisi muka lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö - mainoksen tytöt ovat vähintään minun ikäisiäni, luultavasti jopa muutaman vuoden vanhempia. Se, että joku ehdoin tahdoin mieltää nämä tytöt lapsiksi, on hyvin kieroutunutta.

Valitettavasti on olemassa nuoria, jotka ovat saattaneet joutua esimerkiksi urheilujoukkueensa valmentajan ahdistelemaksi, ja heille toivotankin voimia ja kehotan pyytämään apua aikuisilta, jotka välittävät ja osaavat auttaa. Tällä mainoksella ei silti ole mitään tekemistä lapseen sekaantumisen tai naisten halveksimisen kanssa.

Se on huumoria, ystävät hyvät.

0 kommenttia: