CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

torstai 26. helmikuuta 2009

Avautumista blogosfäärin ontuvimmasta ilmauksesta

Olen tässä pohdiskellut parin päivän ajan blogien kategorisointia. Esimerkiksi ilmaus muotiblogi, mitä se oikein tarkoittaa? Todennäköisestihän sana on suora käännös ruotsista (modeblogg), sen takia se ei mielestäni oikein istukaan suomenkieleen tai kulttuuriimme ylipäätänsä.

Ruotsalainen Ebba von Sydow lienee yksi pohjoismaiden ensimmäisistä muotibloggaajista, tai ainakin yksi tunnetuimmista. Mitä minä olen käsittänyt, niin Ebballa on suuri vaikutus länsinaapureidemme pukeutumiseen. Hän on tiiviisti muotia seuraava tyyli-ikoni, jota haastatellaan Ruotsin valtamedioissakin. Hän on mielestäni nimenomaan muotibloggaaja juurikin siksi, että hän päivittää pukeutumistaan koko ajan uusimpien tyylivirtausten mukaan. Suomalaisittain rumasti sanottuna hän on siis pinnallinen muodinorja, joka tuhlaa kaiken rahansa ja aikansa vaatteisiin ja asusteisiin.

Aloin miettiä, onko suosituimpien suomalaisten "muotiblogien" joukossa vastaavanlaisia muotiin friikahtaneita bloggaajia. Ensimmäisinä mieleeni juolahtivat Fashionweek ja Tara Banxx. Mutta toisaalta, suomalaisilla bloggaajilla on yleensä hyvin vahva oma tyyli, joten samanlaista "hairahtumista" kuin Ruotsissa ei ole ainakaan vielä näkyvissä. Ehkä suomalaiset eivät ole yhtä helposti muodin vietävissä, koska olemme paljon jääräpäisempiä?

Lisäksi Ebba Sydowlla on tapana sanella, mikä on in ja mikä ei. Ehkä tästäkin syystä monet ruotsalaiset blogit Niotillfemiä lukuunottamatta ovat kuin kopioita toisistaan. Suomessa ollaan mielestäni blogien suhteen paljon avarakatseisempia. Verrataanpa vaikka Idhrenia ja Iaa. Tytöillä on täysin päinvastaiset tyylit, mutta lukijoita riittää kummallekin. Kumpainenkin on varmasti tietoinen nykymuodista, mutta he eivät anna oman persoonansa musertua massamuodin alle.

Olenkin tullut siihen johtopäätökseen, että muotiblogeja tulisi kutsua pikemminkin tyyliblogeiksi. Mielestäni tyyli kuvaa monen bloggaajan pukeutumista paremmin kuin muoti. Enkä sano tätä kettuillakseni, persoonallinen tyyli on moninverroin parempi kuin muotisivuilta kopsattu "tältä kuuluu näyttää nyt" -look.

3 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Kutsun blogiani muotiblogiksi, koska se on parempaa hakukonehuoraamista ;) Muutenhan minäkin aloitin vannouteena tyyliblogaajana.

Sallamaari kirjoitti...

Heh, itse asiassa tiesinkin tuon, näin kissatappeluareenaa aka blogifoorumia sivusta seuranneena :P

Maria kirjoitti...

Hehe :) Mut eniveis, hyvä teksti :)